YENİ ADLİ YILIN BAŞLAMASI SEBEBİYLE YÜRÜYÜŞ, ÇELENK TÖRENİ VE KOKTEYL YAPILDI

01.09.2023 - 1183
YENİ ADLİ YILIN BAŞLAMASI SEBEBİYLE YÜRÜYÜŞ, ÇELENK TÖRENİ VE KOKTEYL YAPILDI

Değerli meslektaşlarım, Basınımızın değerli temsilcileri,

Sizleri, Kocaeli Barosu ailesi adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce,

6 Şubat tarihinde, gerçekleşen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, depremin etkileri nedeniyle zor şartlarda yaşam mücadelesi veren vatandaşlarımıza ise sabır ve kolaylıklar diliyorum.

Yine geçtiğimiz günlerde kutladığımız  30 Ağustos Zafer Bayramını bir kez daha kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere  tüm milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve hürmetle anıyoruz.

Değerli meslektaşlarım; Ne yazık ki, mesleğimizin sosyal ve ekonomik sorunlarının derinleştiğini iliklerimize kadar hissederek yeni bir adli yıla başlıyoruz.

Avukatlık mesleğinin artık katlanılması imkansız hale gelen  sorunlarını çözmek yerine, sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılmaya ve etkisizleştirilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz.

Savunmayı temsil eden avukatların sorunları temelde ‘Yargı’nın en önemli sorunlarıdır. Her adli yıl açılışında aynı sorunları ifade etmemize, sorunların çözümüne ilişkin somut önerilerimizi muhataplarına iletmemize rağmen, bu sorunlar görmezden gelinmekte ve çözüme İNATLA kavuşturulmamaktadır.  Çözüm üretilmediği gibi sorunları derinleştiren birçok uygulama da hayata geçirilmektedir.  

Yasal düzenlemelerle, alternatif çözüm yolları adı altında yargı dışı alanların genişletilerek avukatlık mesleğinin faaliyet alanının her geçen gün daraltılması, avukatın alın terinin karşılığı olan vekalet ücretlerine her fırsatta avukatlar aleyhine müdahale edilmesi, avukatların yaptığı işlerde vergi yükünü azaltmak yerine tam tersine arttıran düzenlemeler yapılması ve sosyal güvenlik yükündeki artış nedeniyle mesleğimiz artık yapılamaz hale gelmiştir.

Adalet Bakanlığınca uygulanan ücret politikaları ve ödeneklerin günün koşullarına göre belirlenmemesi nedeniyle artık CMK ve Adli Yardım görevlendirmeleri meslektaşlarımız açısından angarya ya dönüşmüştür. Büyük bir titizlikle ve özveriyle yapılan bu son derece önemli görevlerin ücret olarak karşılığı, ne yazık ki elimize geçmeden enflasyonist ortamda erimektedir.  

CMK ücretleri, meslektaşlarımızın beklentisi doğrultusunda, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara, yapılan görevin önemime, emeğin hak ettiği karşılığı alması kuralına uygun şekilde bir an önce düzenlenmelidir.   

Adli Yardım ödeneklerinin yetersizliği nedeniyle, yıllar içinde biriken ve geciken avukatlık ücreti ödemeleri için barolara ek ödenek sağlanmalı, devam eden süreçte ise bu ödenekler güncellenerek bu gecikmelerin önüne geçecek düzenlemeler yapılmalıdır.  

Herhangi bir ihtiyaç planlaması yapılmaksızın, yetersiz koşullarla pervasızca açılan hukuk fakültelerinde, aldıkları yetersiz eğitimle hukuk camiasına dahil olan genç meslektaşlarımız, daraltılan iş alanları ve ekonomik koşullar nedeniyle derin bir umutsuzluğa itilmektedir.

Bundan 20 yıl öncesinde Türkiye de 20 hukuk fakültesi mevcut iken, şu an güncel verilere göre hukuk fakültesi sayısı 55 i devlet 48 i vakıf olmak üzere 103 e ulaşmıştır. Sadece bu sene hukuk fakültelerine ayrılan kontenjan sayısı ise 15.644  tür.  Hukuk fakültelerindeki bu plansız ve hızlı artışa rağmen, bu fakültelerin yönetimi ve eğitimini sağlayacak akademik kadrolar ise son derece yetersiz kalmaktadır.

Bu plansız artışa bağlı olarak meslektaşlarımızın gelirlerindeki düşüş ile birlikte ortaya çıkan ekonomik sorunlar, meslektaşlarımızın da emeğinin de değer kaybetmesi sonucunu doğurmaktadır.

Bu konuda derhal yeni yasal düzenlemeler yapılarak hukuk fakültelerindeki bu niteliksizleşmenin önüne geçilmelidir.   

Mevzuatımıza göre münhasıran avukatlar tarafından yürütülmesi gereken dava ve işlemler , mevzuata aykırı olarak hasar danışmanlık şirketlerinin kurmuş oldukları SUÇ organizasyonları ve adliye önlerinde kümelenen arzuhalciler tarafından büyük oranda ele geçirilmiştir. Bu durum bir yandan vatandaşlarımızın ciddi  hak kayıpları yaşamasına sebep olurken  diğer yandan da mesleğimizin icra alanı  bakımından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

Avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilerek, sadece mesleklerini icra ettikleri için fiziki saldırıya uğradığı, hatta öldürüldüğü olaylar gün geçtikçe artmaktadır. Meslektaşlarımıza yönelen bu saldırılar karşısında ciddi tedbirler alınarak bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve daha da önemlisi yapılan bu düzenlemelerin uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.   

Yeni adli yılda

Stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının, engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu;

Bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı,

Bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, mesleğimizin faaliyet  alanının genişletildiği;

Avukata yönelik ekonomik ve fiziki şiddeti engelleyecek önlemlerin alındığı,  

bir yargı düzenine kavuşmak istiyoruz.

Hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için, hak arama hürriyeti ve savunma hakkının teminatı olan avukatların derinleşen sorunlarının çözümlendiği bir adli yıl istiyoruz.

Değerli meslektaşlarım,

Yeni adli yılın öncelikle tüm meslektaşlarımıza, özveriyle çalışma gayretinde olan diğer yargı mensuplarına ve adaletin tecellisini bekleyen tüm vatandaşlarımıza  iyilikler getirmesini diliyoruz.

Bugün burada birbirine omuz veren siz kıymetli meslektaşlarıma  TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.