3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

03.12.2020 - 2292
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

 

1992 yılından bu yana 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmektedir. Engelli bireyler gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 10’una, ülkemizde ise nüfusumuzun yüzde 12-13’ü gibi büyük bir çoğunluğa tekabül etmektedir.

Ülkemizde engellilere yönelik yapılmış yasal düzenlemeler incelendiğinde; engelliliğin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ve engellilerin her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirlerin yeterli seviyede olmadığı görülmektedir. Ayrıca bu yasal düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan mali kaynak, bu kaynakların dağılımı; yasal düzenlemelerin sağladığı haklara ulaşım ve bu alanda hizmet veren kurumların sayı ve nitelik açısından yeterliliği konusunda önemli sorunlar bulunmaktadır.

Gerek kamu gerekse özel binaların çoğunda; giriş, merdiven ve asansörlerin, toplu taşıma araçlarının, yol, üst geçit ve kaldırımların bedensel engellilerin yaşamını kolaylaştıracak düzenlemelerden yoksun olduğu göze çarpmaktadır.

Zihinsel engelliler için düzenlenen eğitim koşullarının okul, sınıf, öğretmen sayı ve kalitesinin gereksinimi karşılamaktan uzak olduğu ve süreğen psikiyatrik hastalıkları olan kişilerin çalışma, bakım, barınma ve tedavi takibi gibi gereksinimlerinin yeterli düzeyde karşılanmadığı açıkça ortadadır.

İşitme engellilerin, sağırların resmi kurumlarda kendilerine muhatap bulması için kurumlara işaret dili tercümanları kazandırılması gerekmektedir. Görme engelliler için getirilen sesli sinyalizasyon sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir.  Şehir içindeki sarı çizgilerin tamamlanması da ayrıca önemlidir. Engelli bireylerin sosyal hayata adaptasyonu ve sosyal hayatın engelli bireylere adaptasyonu sağlanması gerekmektedir.

Kekemeliği olan bireyler her ne kadar mevzuat açısından engelli bireyler olarak kabul edilmeseler de gerek okul gerek iş gerekse özel hayatları bakımından fazlasıyla engelle karşılaşmaktadırlar. Diğer engel gruplarına uygulanan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı(EKPSS)’ na kekemeliği olan bireylerin de katılımı sağlanmalıdır. Kekemeliği olan bireylerin mülakatlarda direkt olarak elenmelerinin önüne geçilmelidir.

Engellilerin insani koşullarda ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir yaşama ulaşmalarını sağlamak için geliştirilmiş yasal düzenlemelerin ve yasal düzenlemelere uygun kurumsal yapıların en kısa zamanda oluşturulması, buna ilişkin sosyal politikaların geliştirilmesi, kamusal bir hizmet olarak yaşama geçirilmesi ve bu alana ayrılan bütçenin yeterli düzeye getirilmesi gerekmektedir.

Kocaeli Barosu Engelli Hakları Merkezi olarak öncelikli hedefimiz, engelli bireyleri daha iyi anlamak ve onların hayatlarına dokunabilmektir. Engeller hayatı yaşamaya engel değildir.

KOCAELİ BAROSU ENGELLİ HAKLARI MERKEZİ