KOCAELİ

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 15.07.2017 | Okunma Sayısı: 636 | | |

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

15 Temmuz 20016 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) mensup, asker görünümlü teröristler tarafından milletimize, demokrasimize ve Anayasal kurumları ortadan kaldırmaya yönelik gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsünü birinci yılında bir kez daha en ağır biçimde lanetliyoruz.

Bu hain darbe teşebbüsünü önlemek için cansiperane şekilde mücadale ederken şehit olan asker ve emniyet görevlilerimiz başta olmak üzere, yine; bu alçakça saldırıya karşı direnen, demokratik tepkisini gösterirken şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Geçmişte yaşanan darbe girişimlerinin sonuçlarına yakinen şahit olan biz hukukçular, demokrasinin askıya alınmasına yönelik girişimlerin, ülkemize, yetişmiş insan potansiyelimize, demokrasimizin gelişmesine büyük zarar verdiğini biliyoruz. Yaşadığımız vahim ve elim hadiselerden sonra, başta iktidar olmak üzere tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın, demokrasiye, insan haklarına, ifade ve basın özgürlüğüne, bağımsız ve tarafsız yargıya ve hukuk devletine dört elle sarılarak sahip çıkmaları, demokratik standartların yükseltilmesi için gayret sarf etmelerini diliyor ve bekliyoruz.

Bu alçak darbe teşebbüsü, acı bir şekilde tekrar göstermiştir ki; devlet yapılanmasında ve örgütlenmesinde ideolojik, dini ya da farklı subjektif kriterlerin referans alınması yerine, cumhuriyetimizin temel ilkelerine ve değerlerine bağlılık, liyakat ve ehliyetin esas alınması şarttır.

Hain darbe teşebbüsünde bulunan teröristlerin ve terör örgütüne yardım, yataklık eden kişilerin yargılanmalarının “adil yargılama ilkesi”, “masumiyet karinesi”, “suçta ve cezada yasallık ilkesi”, “suçta ve cezada şahsilik ilkesi”, “savunma hakkı” çerçevesinde süratle tamamlanması ve hak ettikleri cezanın hukuk çerçevesinde verilmesi toplumun ortak beklentisidir.

Her zaman demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünden yana olan Kocaeli Barosu olarak, başta darbeler olmak üzere her türlü hukuk dışı müdahalelere karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla.

KOCAELİ BAROSU YÖNETİM KURULU