BASIN BİLDİRİSİ
Tarih: 18.07.2016| Okunma Sayısı: 2943

BASIN AÇIKLAMASI 2 (18.07.2016)

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran bir grup asker tarafından gerçekleştirilen, milletimize, demokratik anayasal devlet sistemimize yönelik hain ve kalleş askeri darbe teşebbüsünü en ağır biçimde lanetliyoruz.

Darbe teşebbüsünü önlemek için cansiperane şekilde mücadale eden ve şehit olan asker ve emniyet görevlilerimize, demokratik tepkisini gösterirken şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Siyasi iktidarın uygulamaları yasal ve demokratik çerçevede eleştirilebilir, beğenilmeyebilir. Ancak; demokratik ülkelerde kural siyasi iktidarın demokratik seçimle belirlenmesidir. Egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir.

Geçmişte yaşanan darbe girişimlerinin sonuçlarına yakinen şahit olan biz hukukçular,  demokrasinin askıya alınmasına yönelik girişimlerin, ülkemize, yetişmiş insan potansiyelimize, demokrasimizin gelişmesine büyük zarar verdiğini biliyoruz.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı esnasında kesintisiz faaliyetine devam eden, millet iradesinin müşahhas ifadesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombalamaya, sivil ve silahsız vatandaşlarımız üzerine ateş açmaya  cür’et edenler, tarihin en büyük ihaneti içinde bulunmuşlar, ancak;  darbeye karşı  bölünmez bir bütün olarak kenetlenen milletimizden gereken cevabı almışlar ve  menfûr teşebbüsleri akim kalmıştır.

Yaşadığımız vahim ve elim hadiselerden sonra, iktidar ve muhalefet dahil tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın, demokrasiye, insan haklarına, ifade ve basın özgürlüğüne, bağımsız ve tarafsız yargıya ve hukuk devletine dört elle sarılarak sahip çıkmaları, demokratik standartların yükseltilmesi için gayret sarf etmeleri ve  ideolojik ya da dini motifler kullanılarak siyasi rant elde etmekten  kaçınmaları, birlik ve beraberliği korumaları şarttır.

Hain darbe teşebbüsünde bulunanların, en kısa sürede yargı önüne çıkartılarak, hukuka çerçevesinde yargılanmaları ve hak ettikleri cezaya mahkum edilmeleri, yine; medyaya yansıyan, teslim olan askerlere yönelik şiddet içeren ve kamuoyunun tepkisini çeken eylemlerin failleri hakkında da soruşturma başlatılması gerekmektedir.

Yargıda başlatılan binlerle ifade edilen sayıda hakim ve Cumhuriyet Savcısının açığa alındığı, neredeyse yargı mensuplarının dörtte birini kapsayan  geniş çaplı soruşturmanın, masumiyet karinesi, hakim ve savcı teminatı zedelenmeden yürütülmesi, HSYK yapısının yargı bağımsızlığı-tarafsızlığı ve yargıç teminatı  çerçevesinde yeniden ele alınması, yargıda her türlü kadrolaşmanın önüne geçilmesi, yargı güvenliğine, yargının işleyişine, hak arama özgürlüğüne zarar verilmemesi için gereken tüm tedbirlerin alınması, yargıya güvenin ivedilikle tesis edilmesi hukuk devletinin gereğidir.

Her zaman demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünden yana olan Kocaeli Barosu olarak, başta darbeler olmak üzere her türlü hukuk dışı müdahalelere karşı olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla.

KOCAELİ BAROSU YÖNETİM KURULU