KOCAELİ BAROSU
ADLİ YARDIM ÇALIŞMA YÖNERGESİ
KOCAELİ BAROSU ADLİ YARDIM ÇALIŞMA YÖNERGESİ
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı,1136 Sayılı Avukatlık Yasası’nın 176 ilâ 181. maddeleri ile 30.03.2004 tarihli ve 25418 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği’nin Kocaeli Barosu tarafından uygulanmasına ilişkin usul ve kuralları düzenlenmesidir.
(2) Adli yardımın amacı, avukatlık ücreti ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayan bireylere ücretsiz hukuki yardım sağlanması yoluyla, bu bireylerin hak arama özgürlükleri önündeki ekonomik engellerin aşılması ve insan haklarına saygının en üst düzeye çıkarılmasıdır.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu yönerge; Adli Yardım Hizmetinden yararlanmak isteyenlere sağlanacak Avukatlık hizmetinin veriliş usullerini, hizmeti sağlayacak Avukatın belirlenmesini, verilen hizmetin ücretlendirilmesi ve denetlenmesini, Kocaeli Barosu Adli Yardım Bürosu'nun kuruluşunu, işleyişini, organların görev ve yetkileri ile büronun gelir ve giderlerini kapsar.
Yetki
MADDE 3- (1) Avukatı görevlendirme yetkisi Baro'ya aittir. Baro, bu yetkisini Kocaeli ili sınırları içerisinde kullanır.
(2) Kurul’un Baro adına görevlendirdiği Avukat; kural olarak sadece görevlendirildiği konuya ilişkin hukuki yardımı, başvuruları ve araştırmaları yapar.
(3) Avukat görevlendirilmesine ilişkin talepler, kural olarak, ilgilinin kendisi tarafından yapılır. Kurum ve kuruluşlar aracılığıyla yapılan talepler, Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesine de bilgi verilerek dikkate alınır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu yönergenin uygulanmasında;
Kurulu Üyesini,
Görüşme Yapan Avukatı
ifade eder.
Referans ve İlgili Dokümanlar
MADDE 5- (1) Bu yönergenin uygulanmasında;
Taahhütname'yi,
ifade eder.
İKİNCİ KISIM
Kuruluş
Adli Yardım Bürosu
MADDE 6- (1) Adli yardım hizmetleri, Baro Yönetim Kurulunun sorumluluğunda, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ve ilçelerinde Adli Yardım Bürosu tarafından yürütülür.
(2) Adli Yardım Bürosu; Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi, Adli Yardım Koordinatörü Avukat, Adli Yardım Kurulu Üyesi Avukatlar ve Büro Personelinden oluşur.
Adli Yardım Bürosu Temsilcilikleri
MADDE 7- (1) Kurul, gerekli gördüğü ilçelerde adli yardım hizmetlerinin yürütülmesi için temsilcilik açılmasını Yönetim Kurulu’na önerir. Açılacak temsilcilikler kurul denetiminde çalışır.
(2)Kurul, temsilcilik açılan ilçeler ile büro arasındaki organizasyonu sağlar.
Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi
MADDE 8- (1) Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesinin görev ve yetkileri şunlardır:
Yönetim Kurulu tarafından alınan ilgili kararları Kurul’a aktarmak,
Adli Yardım Bürosu Koordinatörü Avukat
MADDE 9- (1) Adli Yardım Bürosunda, Kocaeli Barosu Başkanlığı tarafından istihdam edilen yeterli sayıda avukat görev yapar. Adli Yardım Bürosu Koordinatörü Avukat Baro Başkanı, Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyeleri sorumluluğunda ve denetiminde çalışır.
(2) Adli Yardım Bürosu Koordinatörü avukatın asli görevleri şunlardır:
Büro Personeli
MADDE 10- (1) Adli Yardım Bürosunda, Kocaeli Barosu Başkanlığı tarafından istihdam edilen yeterli sayıda personel görev yapar. Büro personeli, Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi ve Adli Yardım Koordinatörü Avukat sorumluluğunda ve denetiminde çalışır.
(2) Büro personelinin asli görevleri şunlardır:
Adli Yardım Koordinatörü Avukat tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek
Adli Yardım Kurulu
MADDE 11- (1) Adli Yardım Kurulu, Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi, Adli
Yardım Koordinatörü Avukat ve en az 5 üye avukattan oluşur. Yönetim Kurulu; Adli Yardım Kurulu üye sayısını arttırmaya ve eksiltmeye yetkilidir.
(2) Kurul her hafta en az bir kez toplanır. Toplantılara Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi başkanlık eder.
(3)Toplantıya çağrı, gündem içermek koşuluyla telefon, faks, internet, elektronik posta ve her türlü iletişim aracı ile yapılabilir.
(4) Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın, üst üste 3 toplantıya veya bir çalışma dönemi içerisinde toplam 8 toplantıya katılmayan üyenin üyeliğinin sona erdirilmesi hususu Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi tarafından düzenlenecek rapor doğrultusunda Yönetim Kurulu’na sunulur. Baro Yönetim Kurutu tarafından karara bağlanır.
(5) Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesi dışındaki Adli Yardım Kurulu üyeleri, baro seçimi genel kurullarını izleyen bir ay içinde, baroya kayıtlı avukatlar arasından Yönetim Kurulu tarafından atanır. Kuruldaki görevleri nedeniyle üyelere herhangi bir ücret ödenmez.
(6)Adli Yardım Kurulu, yeni bir kurul oluşturuluncaya kadar görevine devam eder.
Adli Yardım Kurulunun Görevleri
MADDE 12 – (1)Kurul aşağıda yazılı görevleri yerine getirir:
Üyelerin Görev ve Sorumlulukları
MADDE 13- (1) Üyeler, olağan ve olağanüstü toplantılara katılır. Oluşturulan alt kurullarda görev alır. İvedi hallerde Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesinin vereceği görevleri yerine getirir. Büro işleyişinin düzenli ve disiplinli olması için Yönetim Kurulu Koordinatör Üyesine önerilerde bulunur.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Adli Yardım Bürosu
BİRİNCİ BÖLÜM
İşleyiş
Adli Yardım Bürosunun Tanımı ve İşlevi
MADDE 14- (1) Büro, yetkisini; Kanun, Yönetmelik ve Yönerge kapsamında kullanır. Avukatların adil ve eşitlik ilkelerine uygun olarak görev almasını, emeklerine uygun ücretlerin ivedi ve şeffaf bir şekilde ödenmesini, İstem Sahibi ile Avukat arasındaki koordinasyonun sağlanmasını ve İstem Sahibi ile Avukatın görev ve yükümlülüklerinin Kanun, Yönetmelik ve Yönerge'ye uygunluğunu kontrol eder.
Adli Yardım Bürosuna Başvuru
MADDE 15- (1) Adli yardım başvuruları, hafta içi 08.30 - 17.30 saatleri arasında Adli Yardım Koordinatörü Avukat tarafından Büro'da alınır.
(2) Yapılan görüşmede Yönergenin 5.maddesinde belirtilen formlar istem sahipleri tarafından doldurulur ve imzalanır.
Başvuru Sırasında İstenen Belgeler
MADDE 16- (1) Adli yardım isteminin işleme alınması için istem sahibi tarafından;
ile başvurma şartı aranır.
(2) Başvuru sahibi tarafından e-devlet şifresi ile elde edilen mali durumuna ilişkin belge de kabul edilebilir.
(3) Ekonomik yararı belirlemeye esas bu belgelerin yeterli olmayacağının Adli Yardım Koordinatörü Avukat tarafından tespiti halinde, istem sahibi görüşmeci avukat tarafından istenen sair belgeleri temin etmekle yükümlüdür. Bu konuda kurum ve kuruluşlardan da re'sen bilgi istenebilecektir.
(4) Adli Yardım Koordinatörü avukat; istem sahibinin ekonomik durumu ve istem konusu işlemin hukuki yarar koşulunu taşıyıp taşımadığını görüşme formunun sonuna gerekçeleriyle birlikte yazarak dosyayı kaydedilmek üzere Büro Personeline teslim eder.
Başvurunun Eksik Yapılması
MADDE 17- (1) Kurul istem sahibi tarafından getirilen bilgi ve belgelerin yetersiz olduğu kanaatine varırsa adli yardım talebi Bekleyen Talepler Klasörüne kaydedilir. İstem sahibine eksikliklerini tamamlanması için yazılı olarak 7 günlük süre tayin etmek suretiyle, eksikleri tamamlamadığı takdirde adli yardım isteğinden vazgeçmiş sayılacağı konusunda uyarıda bulunur. Gerekli bilgi ve belgeler temin edilinceye dek başvuru askı kalır.
Başvuruların Değerlendirilmesi
MADDE 18- (1) Eksiksiz olarak tamamlanan adli yardım başvuruları ilk kurul toplantısında görüşülmek üzere Personel tarafından SSD’ye göre numaralandırılarak bilgisayar ortamına aktarılır.
(2) Dosya ilk toplantıda kurul gündemine alınarak Adli Yardım Bürosu Koordinatörü Avukat dışındaki bir kurul üyesi tarafından incelenir. Ekonomik ve hukuki yararın var olup olmadığı ve dolayısıyla istem sahibinin Adli Yardım hizmetinden yararlandırılıp yararlandırılmayacağına Kurul tarafından karar verilir.
Adli Yardım Talebinin Kabulü
MADDE 19- (1) Kurulun adli yardım talebini kabul etmesi halinde istem sahibi; adli yardım isteğinin kabulüne dair kısa mesajın kendisine gönderilmesinden itibaren 15 gün içinde görevlendirilen avukata başvurarak vekâletname çıkarmak zorunda olduğu; aksi halde adli yardım hizmetinden vazgeçmiş sayılacağı konusunda ihtar edilir.
(2) Görevlendirilen avukat, görevlendirme yazısının, işe ve ilgiliye ait belge ve vekâletnamenin, mahkemece adli yardım istemi reddedilmiş ise iş için zorunlu masraf avansının kendisine ulaşması ile avukatlık hizmetlerini yerine getirmek yükümlülüğü altına girer.
Adli Yardım Talebinin Reddi
MADDE 20- (1) Kurulun adli yardım talebini reddetmesi halinde istemde bulunan; tebliğden itibaren on gün içinde baro başkanına itiraz edebilir. Baro başkanı yedi gün içinde karar verir, bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği takdirde talep ret edilmiş sayılır.
Görevlendirme Yöntemi
Madde 21- (1) Büro, Avukatlar arasında eşitlik ve adil dağılım ilkesi gereğince görev
dağıtımını aşağıda yazılı olduğu şekilde yapar:
İvedi Görevlendirmeler
MADDE 22- (1) Görevlendirme sürecinin beklenmesi istem sahibinin hakkının ortadan kalkmasına neden olacak ya da giderilmesi güç veya imkânsız zararlar doğuracak nitelikte ise görevlendirme listesi takip edilmek şartıyla sırasıyla avukatlar aranarak ivedi şekilde görev alabilecek avukata görevlendirme yapılır.
(2) İvedi görevlendirme yapılması durumunda, görevlendirilen Avukata durum telefon, faks, elektronik posta, internet vb. iletişim vasıtaları ile bildirilir, ivedi görevlendirme yazısı gereği iş veya işlemlere derhal başlanması istenir, durum ayrıca yazı ile iletilir.
(3)İvedi görevlendirme yazısı, büro personeli tarafından Adli Yardım koordinatörü avukat denetiminde hazırlanır. İvedi görevlendirme yazısının tebliği sadece bildirici niteliktedir. Avukatın görev ve sorumluluğu ivedi görevlendirmenin kendisine telefon ile bildirimi ile başlar. İstem sahibi için gerekli randevu alınarak doğrudan görevlendirilen Avukat ile Avukatın bürosunda görüşmesi sağlanır. Avukat, istem sahibi ile görevlendirildiği tarihte görüşme yapmak ve 2 gün içinde görevlendirmenin gereklerini ifa etmek zorundadır. İşin niteliğine göre bu süre Kurul tarafından uzatılabilir.
(4) İvedi görevlendirme yapılan dosya, Kurul toplantısına alınır, yapılan ivedi görevlendirme Kurul tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. İvedi Görevlendirme sonrasında yapılan Kurul incelemesinde istem sahibinin, hukuki ve ekonomik durumuna ilişkin yanıltıcı bilgi verdiği tespit edilir ise, Avukatın ücretten kaynaklı hakları saklı kalmak üzere, görevlendirme derhal geri alınır, taahhütname gereği işlem yapılmak üzere dosya Yönetim Kurulu'na sunulur.
İKİNCİ BÖLÜM
Avukat, Büro ve İstem Sahibi İlişkileri
Avukat
MADDE 23- (1) Büro'da görev almak isteyen Avukatlarda gönüllülük esastır. Avukatlar Büro tarafından belirlenen hukuk alanlarından görev almak istedikleri alanları serbestçe belirler.
Avukatın Yükümlülükleri
MADDE 24- (1) Avukatlar,
Meslek İçi Eğitim Seminerleri
MADDE 25- (1) Avukatlar, uygulamada birlik, iletişim ve işbirliğinin sağlanması amacı ile öğretici nitelikte olan sistem bilgilendirme çalışmaları ve Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecek eğitim amaçlı çalışmalara katılırlar.
(2) Adli Yardım Sisteminde gönüllü olarak görev yapmak isteyen avukatların, Adlî Yardım Bürosuna müracaat ile Meslek İçi Eğitim Seminerlerine katılarak sertifika alması zorunludur. Sertifika alan avukatlar gönüllülük listesine pasif olarak kaydedilir. Başvuruları halinde sistemde aktif hale getirilir.
(3) Kurul, Meslek İçi Eğitim Seminerlerinden birine katılarak sertifika almış olan gönüllü avukatların tamamının, düzenlenecek herhangi bir eğitim çalışmasına katılımını zorunlu tutabilir ve bu durumda, meslek içi eğitim çalışmasına katılmayan gönüllü avukatların kaydı Baro Yönetim Kurulu kararı ile veya Baro Yönetim Kurulu'nun vereceği yetki üzerine Adli Yardım Kurulunun kararı ile listeden silinir. Bu halde, daha önce alınmış olan Meslek İçi Eğitim Çalışması ve sertifika, gönüllü avukat için bir kazanılmış hak oluşturmaz. Bu nedenle Adli Yardım Listesinden silinen avukata yeni sertifika alıncaya kadar yeni görev verilmez, önceki verilmiş görevleri ise devam eder.
(4) Adli Yardım Kurulu’nun önerisi ile Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu özellik arz eden konular için ayrı bir Adli yardım listesi düzenlenmesi kararı verirse, oluşturulacak Adli yardım listesinde yer almak isteyen avukatlar ayrıca eğitime tabi tutulur.
(5) Stajyer avukatlar stajının son 6 aylık evresinde Meslek İçi Eğitim Seminerlerine Katılma başvurusunda bulunabilirler.
Görevin Sona Ermesi
MADDE 26- (1) Avukatın görevi aşağıdaki hallerde sona erer:
(2) Yukarıda belirtilen sebeplerle görevi sona ermediği halde, mesleğin bırakılması, adres ve tüm iletişim bilgilerinin değişmesi veya bağlı bulunduğu Baro’nun değişmesi hallerinde bu durumu Kurula bildirmeyen avukatlardan, kendisine ödenen ücretin iadesi istenir.
Ücret
MADDE 27- (1) Görevlendirmeye konu iş için Avukatlık asgari ücret tarifesinde gösterilen ücret Avukatlık Kanunu ve TBB Adli Yardım Yönetmeliği Hükümleri çerçevesinde ödenir. Aynı iş için birden fazla Avukatın görevlendirilmesi halinde, aynı ücret her birine ayrı ayrı ödenir. Ücretin, kural olarak ödenek durumuna göre işe başlanılan tarihte yürürlükte olan Avukatlık asgari ücret tarifesi hükümlerine göre peşin olarak ödenmesi esastır. Avukatlık Yasasının 180/e maddesi hükmü gereği avukata ödenecek ücretten %10 yasal kesinti yapılarak bildirdiği banka hesabına yatırılır.
(2) Görevlendirilen avukatlar, Mahkemece hükmedilen karşı vekâlet ücretlerine de ayrıca hak kazanırlar. Tahsil edilen karşı vekâlet ücretleri hakkında Adli Yardım Kuruluna bilgi verilir.
Ücret Ödeme Esasları
MADDE 28- (1) Büro tarafından görevlendirilen Avukat, ücret talep etmeye işe başlamakla hak kazanır. Ücret talebi Avukat tarafından, Yönergenin 29. maddesinde belirtilen ve işe başlandığını gösterir belge örneklerinin eklendiği dilekçe ile Büro'ya yapılır.
(2) Ücretin ödenmesine Kurul karar verir. Kurul kararı ile Baro'ya gönderilen ücret talepleri hesabın müsait olması halinde üç iş günü içerisinde ödenir. Ödeme Yöntemi Baro tarafından belirlenir. Ödeme kararı SDD'ye göre bilgisayara kaydedilir. Ücret alacak Avukat Baro'ya serbest meslek makbuzu düzenler. Avukat tarafından düzenlenen serbest meslek makbuzları ödeme yapılmak üzere banka ödeme listesi ile birlikte Baro muhasebe servisine gönderilir.
Ücret Talep Eden Avukat Tarafından Verilecek Belgeler
MADDE 29- (1) Avukat tarafından,
Ücret talebini içeren bir dilekçe ekinde veya Adli Yardım Bürosundaki ücret talep formları doldurulmak suretiyle Büro'ya teslim edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Adli Yardım İçin Yapılan Giderler ve Rücu
Yargılama Giderleri
MADDE 30- (1) Yargılama giderlerinin İstem Sahibi tarafından karşılanması esastır. Yargılama giderlerinin İstem Sahibince karşılanamaması halinde Avukat'ın, Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde adli yardım talebinde bulunması zorunludur. Adli Yardım Talebinin reddi durumunda, avukat tarafından, İstem Sahibinin yargılama giderlerini karşılayamayacağına ilişkin kesin kanaati ile birlikte yazılı olarak, yargılama giderlerinin Adli Yardım Fonundan karşılanması talep edilebilir. Talep, Kurul tarafından değerlendirilir
(2) Kurulun, istem sahibinin yargılama giderlerini karşılayamayacağı kanaatine varması durumunda, Yönetim Kuruluna, istem sahibinin yargılama giderlerinin adli yardım fonundan karşılanması için öneride bulunulur.
Giderler
MADDE 31- (1) Avukat'ın mutad haller dışındaki zorunlu yol giderlerinin istem sahibi tarafından karşılanamaması durumunda, durum Avukat tarafından yazılı olarak Büro'ya bildirilir. Kurul, Avukat'ın müracaatını inceler, uygun bulması durumunda Avukatın zorunlu yol giderlerinin, adli yardım fonundan karşılanması için Yönetim Kurulu'na öneride bulunur. Avukatın zorunlu yol giderlerinin adli yardım fonundan karşılanmasına Yönetim Kurulu karar verir.
(2) Zorunlu yol giderlerinin Adli Yardım Fonundan karşılanmasına karar verildikten sonra Avukat, gider miktarını ve giderin dayanağı belgeleri içerir bir dilekçe ile Büro'ya tekrar başvurur. Kurulun incelemesinden geçen talep, ödeme miktarının onaylanması için Yönetim Kurulu'na sunulur. Ödeme miktarının Yönetim Kurulu tarafından onaylanmasından sonra, Avukatın ismi, izleyen ilk banka ödeme listesine eklenir ve Baro muhasebe servisine bildirilir.
Ücret Ödenmeyecek Haller
MADDE 32- (1) Avukata ücret ödenmeyecek haller şunlardır:
İstem Sahibine Rücû
MADDE 33- (1) İstem sahibinin;
durumunda Avukatın görevi Kurul kararı ile sona erdirilir.
(2) Birinci bende sayılı haller nedeniyle avukatın görevinin sona erdirilmesi durumunda Yönetmeliğin 6/a ile 8/e hükmü kapsamında istem sahibinden alınan taahhütname gereğince; görevlendirme gereği Avukata ödenen ücretin iki katı tutarı ve adli yardım sandığından karşılanan giderler istem sahibine rücû edilir. Rücû edilecek ücretler Kurul tarafından Yönetim Kurulu’na bildirilir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Adli Yardım Uygulama İlkeleri ve Yaptırımlar
BİRİNCİ BÖLÜM
Uygulama İlkeleri
İlkeler
MADDE 34- (1) Her birey dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin adalete erişim hakkına sahiptir.
(2) Görevlendirmenin her aşamasında avukatlar Avukatlık Kanunu, Meslek Kuralları ve Yönetmelik kapsamında belirlenen ilkeler çerçevesinde, görevlerini bu görevin kutsallığına yakışır biçimde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak zorundadır.
İKİNCİ BÖLÜM
Yaptırımlar
İhtar
MADDE 35- (1) Aşağıdaki hallerde Avukat, hatası nedeni ile ve hatası belirtilerek ihtar edilir;
(2) Her bir ihmal için bir ihtar gönderilir. Avukat son ihtar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde ikinci kez ihtarı gerektirecek bir duruma sebebiyet vermesi halinde ihtar yerine sistemden geçici olarak çıkarma müeyyidesi uygulanır.
Sistemden Geçici Olarak Çıkarma
MADDE 36- (1) Avukatın sistemden geçici olarak çıkarılacağı haller şunlardır:
Avukat sistemden üç ay süre kadar geçici olarak çıkartılır.
(2) Sistemden geçici çıkarılmayı gerektiren yukarıda sayılan hallerden birden fazlasının bir arada bulunması söz konusu olduğunda, her hal için ayrı sistemden geçici çıkarılma yaptırımı uygulanır ve yaptırımlar birbirini takip eder. Sistemden geçici olarak çıkartılan Avukat yeniden müracaat edinceye kadar listeye alınmaz. Müracaat halinde de avukat bir Sulh Hukuk Mahkemesi puanı eklenerek listeye kaydedilir.
Sistemden Kesin Olarak Çıkarma
MADDE 37- (1) Avukatın sistemden kesin olarak çıkarılacağı haller şunlardır:
Sistemden kesin olarak çıkartılır.
(2) Gerektiği hallerde Avukat hakkında disiplin işlemleri yönünden değerlendirilmek
üzere dosya Baro Yönetim Kuruluna sevk edilir.
(3) Sistemden kesin olarak çıkartılan avukat yeniden müracaat etse dahi sisteme alınmaz. Listeden silinmeyi gerektiren adli yardım görevi nedeniyle avukata ödenen ücretin iki katı faiziyle birlikte geri alınır.
İtiraz
MADDE 38- (1) Hakkında yaptırım uygulanması kararı verilen avukatın, kararın kendisine bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde Baro Başkanına itiraz hakkı vardır.
BEŞİNCİ KISIM
Son Hükümler
Yönergede Hüküm Bulunmaması Hali
MADDE 39- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde Avukatlık Kanunu ve TBB Adli Yardım Yönetmeliği uygulanır.
Yürürlük
MADDE 40- (1) Yönerge, Yönetim Kurulu'nun 27.02.2019 tarihli 10/17 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Yürütme
MADDE 41- (1) Bu Yönerge hükümleri Kocaeli Barosu Başkanlığı tarafından yürütülür.
Geçici Madde 1:
Adli yardım listesinde görev alacak avukatlara ilişkin eğitimler tamamlanana kadar mevcut görevlendirme listesindeki avukatlardan atama yapılmaya devam edilir.