BASIN VE KAMUOYUNA
Tarih: 7.02.2018| Okunma Sayısı: 1014

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NİN ADINDAKİ “TÜRKİYE” İFADESİ, VATANDAŞIN SESİ OLAN SAVUNMA MAKAMININ ORTAK PAYDASIDIR

06.02.2018 tarihli parti grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir soru üzerine: "Bir defa onun (Türk Tabipler Birliği) başındaki 'Türk' ifadesi zaten Bakanlar Kurulu kararıdır. Bir defa onun oradan hemen çıkarılması lazım. Sadece Tabipler Birliği değil, Tükiye Barolar Birliği ile ilgili de aynı şey.", demiştir.

7 Temmuz 1969 tarihinde yürürlüğe giren 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 109. maddesi uyarınca; hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, demokratik ilkelere göre çalışmalarını yürüten baroların katılımı ile oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz çatı örgütü olan Türkiye Barolar Birliği’nin adının önünde yer alan “Türkiye” ifadesi, yargının üç sac ayağından biri olan ve yargılamada bağımsız savunma makamını temsil eden Türkiye'deki tüm avukatların kayıtlı olduğu 79 il barosunun, yani tüm Türkiye'nin ortak paydasıdır.

Türkiye Barolar Birliği; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün tavizsiz savunucusu ve daima devletin kurumsal yapısının yanında olarak, yaşadığımız zor süreçlerde milli bir duruş sergilemiştir: Kimsenin sesi çıkmazken, FETÖ'nün yargıyı ele geçirmeye çalıştığını dile getiren, Kumpas davaları ile, yargıdaki yapılanma aracılığıyla, ordumuzun yıpratılmak istendiği konusunda kamuoyunu ve iktidarı uyaran, davalardaki hukuka aykırı uygulamaları tek tek ortaya koyan Türkiye Barolar Birliği, istikrarlı duruşu ile, vatandaşımızın gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, Hukukun üstünlüğü endeksinde dünyada 113 ülke arasında 101. sırada yer aldığımız, yargıya olan güvenin sorgulandığı esnada, savunmayı temsil eden avukatların bağlı olduğu Baroların ve çatı örgütümüz olan Türkiye Barolar Birliğini itibarsızlaştırmaya çalışmak hiçkimseye fayda sağlamayacaktır.

Demokrasinin, insan haklarının, ifade özgürlüğünün, hukukun üstünlüğünün ve adaletin yılmaz savunucuları olan avukatların ve baroların bu uğurda mücadeleden asla vazgeçmeceğini bir defa daha kamuoyuna saygı ile bildiririz.

KOCAELİ BAROSU

<<<Mayıs 2018><<