TARİHÇEMİZ
Tarih: 31.12.2009 23:00:00| Okunma Sayısı: 10276

Baromuzun 17 Kasim 1938’de kuruldugu resmi olarak kabul edilmekle beraber,

2006 ve 2007 yili itibariyle Mevzuati Arastirma Komisyonu ve meslektaslarimizdan Av.Ender Kamil Boyaci tarafindan yapilan arastirmalar neticesinde; Kocaeli Barosu’nun kurulus tarihinin çok daha eski oldugu anlasilmistir. Zira: 3 Nisan 1340 (1924) tarih ve 460 No’lu Mahamat Kanunu 3. maddesine göre; bir yerde avukat sayisi 10’a balig oldugu takdirde baro kurmanin zorunlu oldugu, buraya kaydedilmeyen kimselerin mahmattan istifade ve mahkemelerin de bunlari kabul etmeyecekleri belirtilmis, zikredilen kanunu degistiren 6 Kanunusani 1926 Tarih ve 708 sayili kanunun 3. maddesinde de, Baro kurma zorunlulugu için gereken avukat sayisi 10’dan 7’ye indirilmistir. Basbakanlik Osmanli Arsivi ve Kocaeli Mutasarrifligina iliskin Ser’iyye Sicillerinden anlasildigi kadariyla, o zamanlar Adapazari ve Bolu vilayetlerini de içine alan Kocaeli Vilayetinde 10’dan fazla mahami ve dava vekili ismi geçmekte oldugundan, Kocaeli Barosu’nun 460 ve 708 sayili Kanunlar geregi, 1924-1926 tarihleri arasinda kuruldugu sonucuna varilmaktadir.

Av.Ali Haydar Özkent’in Avukatin Kitabi isimli eserinde, 5 Ocak 1934 tarihinde Izmirde yapilan “Türkiye Avukatlar Birligi Toplantisi” bahsinde, Kocaeli Barosunu temsilen Kocaeli Barosu baskaninin toplantida hazir bulundugu belirtildiginden, bu kayit da Kocaeli Barosu’nun kurulus tarihinin 1938 yilindan önce oldugunu kesin olarak ortaya koymaktadir.

Ayni sekilde 1937 yilinda Kocaeli’de çikan Türkyolu Gazetesi’nin Kocaeli Barosu Baskanligi seçimlerine iliskin haberinde Baro Baskani adayi olarak bahsedilen Av.Sedat Pek’in, mevcut kayitlar itibariyle Kocaeli Barosu’nun 5. baskani oldugu bilindiginden Kocaeli Barosu’nun tarihinin 1938’den önce oldugu anlasilmaktadir. 4. Baskan olarak bilinen Av.Sedat PEK’den önce Av.B.Esref TANAKOL’un Kocaeli Barosu Baskani oldugu, 7 Haziran 1939 tarihli Marmara Gazetesi’nin 32.sayisinda: “Av.B.Esref TANAKOL’un baro reisligi görevinden ayrilarak Adapazari Noteri olarak göreve basladigi” hususundaki haberden tespit edilmistir.

Tüm bunlara karsin, 2006 yilina kadar, Kocaeli Barosunun gerçek kurulus tarihinin tespiti hususunda bir çalismanin yapilmamis olmasi, Kocaeli Adliyesi’nin yeni yerine tasinmasi sirasinda Adliye ve Baro arsivinin zarar görmesi nedeniyle, Kocaeli Barosu’nun gerçek kurulus tarihi hususundaki arastirmalar neticeleninceye, gün ve ay olarak kuruluş tarihi belirleninceye kadar, kuruluş tarihimizin 17.11.1938 olduğu kabul edilmeye devam edecektir.

<<<Aralık 2018><<
Aralık 2018