Tarih: 9.11.2018| Okunma Sayısı: 179

BAĞIMSIZ SAVUNMAYI TEMSİL YETKİSİ,

MÜNHASIRAN AVUKATLARA AİTTİR !

Yargıtay Başkanlığı’nın ev sahipliğinde, ülkemizde ve zirveye katılan diğer ülkelerde “ adalet yönetimine ilişkin politikaların şeffaflaştırılması”  amacıyla Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi, yapılmıştır.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile ortaklaşa gerçekleştirilen çalışmanın sonuç belgesi olan Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesinde, yargıda erişimin kolaylaştırılması ve şeffaflığın sağlanması yönünde kararlar alınmıştır.

Bildirgenin “İlke 3” başlığı altında yer alan “mahkemeler avukatlık yetkisi olmayan uygun kişilerin mahkeme nezdinde tarafları temsil etmesine izin verebilir.” şeklindeki düzenlemesi açıkça hukuka aykırıdır.

Bildirgedeki bu ifade; Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinde yer alan,   Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.” şeklindeki düzenlemeye ve hukuk devleti ilkesine açıkça aykırıdır.  Öte yandan, iş bu ifade yargıda şeffaflık amacıyla kabul edilerek bildirgede yer verilen diğer önemli ilkeleri de gölgede bırakmıştır.

Bildirgenin devamında, “ İlke 14”  başlığı altında yer alan “ Yargı mensubu olmayan kişilerin ( Avukatlar, akademisyenler ve toplumun temsilcileri ) etik ilkelere uyulup uyulmadığının izlenmesi sürecine dahil edilmesi” şeklindeki ifadede avukatların yargı mensubu olmayan kişiler arasında sayılması anlamı taşımaktadır. Bu ifade ile savunmanın ve bu görevi yapan avukatların öneminin anlaşılmadığını üzülerek müşahade etmekteyiz. Bu ve benzeri ifadelerin kabulü mümkün olmayıp Anayasadan alınan yetkinin bu şekilde bildiriler ile yok sayılmasını şiddetle kınıyoruz.

Yargının kurucu ve esas unsuru olan avukatların kamu hizmeti niteliğindeki görev ve görev alanları ile ilgili tartışmalar Türk Yargısına zarar verecektir. Türk heyetinin çekince koyduğu bu ifade ile ilgili olarak, Adalet Bakanlığı’nın da gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz.

Bağımsız savunmayı temsil yetkisi, Avukatlık Kanunu ile münhasıran avukatlara verilmiştir. Avukatlar, adil yargılanma hakkının, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hukuk devletinin teminatıdır.

Mahkemeler önünde temsil yetkisi; soyut, hiçbir gerekçeye dayanmayan, bilimsellikten uzak, takdiri tasarruflara bırakılmayacak kadar önemlidir.

Saygılarımızla.

KOCAELİ BAROSU